Trčanje

Bez obzira na to da li ste strastveni trkač ili ste tek “protrčali”, trening sigurno nećete odložiti jer dolazi ljeto, a sa njim i visoke temperature. Trčanje ljeti može biti izazov, ali kao što trčanje zimi zahtijeva adaptaciju, tako i trčanje ljeti uz dobru pripremu, osluškivanje tijela i odabir odgovarajuće opreme, nije nemoguća misija. U stvari, trčanje ljeti otvara potpuno drugačiju perspektivu trčanja.

Kako odabrati patike za ljetnje trčanje? Ljetnje trčanje ima svoje specifične karakteristike. Naravno, zbog visokih temperatura, povećane vlažnosti i jakih štetnih sunčevih zraka to može biti izazovno. Trkači često ističu da ljetnji trening može biti demotivišući. Međutim, uz mjere predostrožnosti i pravilnu pripremu, može biti prijatno i blagotvorno za zdravlje.

Korisni savjeti za trčanje tokom ljeta

Zapamtite da je tijelu potrebna priprema za promjenu vremena. Vjeruje se da se tijelo za dvije nedjelje navikne na nove vremenske uslove. Stoga, ako u tom prvom periodu primijetite da vam je trening neočekivano težak i naporan, dajte sebi vremena. Usporite, fokusirajte se na disanje i slušajte svoje tijelo – pratite osjećaj napora i prilagodite tempo trčanja u skladu sa tim. Prilagodite doba dana i radite trening rano ujutro ili kasno uveče. Izbegavajte po svaku cijenu najtopliji dio dana, tačnije od 10 do 16 časova, ne samo zbog vrućine već i zbog štetnih sunčevih zraka.

Ako je ikako moguće, prenesite trening sa zapaljenog asfalta u prirodu, najbolje u sjenci parka ili šume. Ne zaboravite na dodatnu hidrataciju – ako će vam trening trajati duže od pola sata, obavezno ponesite potrebnu količinu vode sa sobom. Takođe, ne zaboravite da pijete tečnost prije trčanja. Odlična opcija je konzumiranje sportskih napitaka koji dopunjuju elektrolite.

Ljetnje patike za trčanje

Ako ste primijetili da vaše postojeće patike za trčanje nijesu tako udobne tokom ljetnjih meseci, ne brinite, stopala vam nisu porasla i ne zamišljate to. Mnogi trkači imaju poseban par patika za trčanje spremne za letnje trčanje iz jednog jednostavnog razloga – ljeti se stopala mogu proširiti pod uticajem vrućine, a postojeći par, koji nam je savršeno pristajao prije samo nekoliko nedelja, može da se „ skupi“, vrše pritisak na nas i izazivaju čak i otiske.

Osim toga, pod uticajem visokih temperatura stopala se prirodno više znoje, a tokom trčanja dolazi do pojačanog trenja. Ovo obično dovodi do neprijatne iritacije.

Zbog toga je važno da ljeti izaberete nešto veću obuću za trčanje. Da biste što realnije simulirali stanje vaših stopala tokom ljetnjeg trčanja, idite u prodavnicu kasno popodne. Tokom ovog dana nosite zatvorene cipele od kojih će vam stopala malo „oteknuti“, pa izaberite broj koji vam u tom trenutku najviše odgovara. Ako prilikom isprobavanja osjetite nelagodnost, pritisak ili stezanje, izaberite veći broj ili drugi model.

Obratite pažnju na prozračnost materijala. Izaberite patike od mrežaste tkanine, koja omogućava bolji protok vazduha i pomaže da vaša stopala budu hladnija i suva. Dobro je da odabrani par takođe efikasno odvodi vlagu, što smanjuje rizik od plikova i iritacije.

Od velike pomoći su takozvani ventilacioni otvori, rupe na strateškim mjestima koje omogućavaju protok vazduha. Antibakterijski ulošci mogu smanjiti neprijatne mirise i održati stopala svježima. U određenim modelima cipela one su već uključene, ali ako planirate da umetnete uložak kasnije, ponesite ga sa sobom u prodavnicu. Za ljetnje mesece odlična je ideja i sušilica za cipele, koja će obijezbediti brže sušenje i manje neprijatnih mirisa.

Držite patike u rukama i provjerite njihovu težinu. Neka vaše ljetnje patike budu što lakše kako biste smanjili umor i poboljšali performanse.

Dodatna oprema za ljetnje trčanje

Može se reći da je slogan ljetnjih patika za trčanje: što lakše, to bolje. Obavezni dio opreme su brzosušeće majice i šorts kratkih rukava ili bez rukava. Ne zaboravite ni na visokokvalitetne, brzo sušeće čarape, kako biste smanjili potencijalni rizik od iritacije i plikova.

Nemojte ni pomišljati da idete na ljetnji kros trening bez kape i kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Ako idete na duže staze, ponesite sa sobom mali ranac za trčanje u koji možete pohraniti dovoljno tečnosti. Takođe ponesite sa sobom kremu za sunčanje, jer ćete morati da je ponovo nanesete nekoliko puta zbog znojenja.

Trčanje u toplim uslovima može poboljšati vašu kardiovaskularnu izdržljivost jer vaše tijelo uči da efikasnije reguliše temperaturu. Tokom ljetnjih mjeseci mišići se brže zagrevaju, što može smanjiti rizik od povreda i skratiti vreme zagrijavanja. Trčanje u teškim uslovima kao što su ljetnji mjeseci takođe može poboljšati vašu mentalnu snagu i otpornost.

Trčanje ljeti može biti odlično iskustvo uz pravilnu pripremu i mjere opreza. Hidratacija, odgovarajuća odjeća i obuća, prilagođavanje tempa i odabir optimalnog vremena za trčanje ključ su sigurnog i udobnog trčanja u toplim mjesecima.