Zdravi recepti

Osvježavajući i hranjivi ručkovi i užine. Visoke ljetne temperature glavni su razlog da hrana koju jedemo u ovom periodu mora biti lagana, osvježavajuća i bogata vodom. Pogledajte nekoliko jednostavnih savjeta i recepata koji će vam sigurno pomoći u pripremi ukusnih ljetnih jela.

Šta treba uzeti u obzir prilikom pripreme jela za vruće ljetne dane?

Ljetne vrućine snažno utiču na stanje našeg organizma. Osim pojačanog znojenja i, kao posljedica toga, prekomjernog gubitka tečnosti, javljaju se i česte glavobolje, vrtoglavica, umor i fizička nelagoda. Ovo možete izbjeći i pravilnom pripremom hrane u ovo doba godine:

  • posezati za sezonskim voćem i povrćem,
  • izbjegavajte vruću i jako začinjenu hranu,
  • pripremati hranu koja ne zahtijeva dodatno zagrijavanje,
  • birajte hranu koja je lako svarljiva,
  • osigurati adekvatnu hidrataciju.

Šta izabrati za plažu ili kancelariju?

Ljeti posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i odabiru hrane za plažu ili kancelariju. U oba slučaja obroci moraju biti hranjivi, osvježavajući i lako svarljivi, a prije svega izbjegavati masnu i začinjenu hranu koja se na visokim temperaturama brzo kvari.

Najbolji savjet je da što manje komplikujete pripremu. U mnogim slučajevima, voće ili kolačići mogu biti dovoljni, ali ako ste među najgladnijima, napravite sebi jednostavniji sendvič.

Koje sezonsko voće i povrće odabrati

Svježe voće i povrće definitivno je najbolji izbor u vrućim ljetnim danima jer sadrži puno vode i odličan je izvor hranjivih tvari. Osim vitamina i minerala, sadrže i mnoge antioksidanse koji su izuzetno važni za naše zdravlje.

A s obzirom da nam ljeto nudi obilje sezonskog voća i povrća, sigurni smo da nećete imati problema s odabirom. Mogućnosti je zaista mnogo, ali posebno posegnite za voćem kao što su maline, borovnice, trešnje, kruške, lubenice, dinje i breskve, i povrćem kao što su blitva, paprika, paradajz, zelena salata i tikvice.

Recepti za vruće dane

Naravno, od svježeg voća i povrća možete pripremiti puno osvježavajućih, a prije svega ukusnih ručkova i grickalica. Sve što vam treba je malo kreativnosti, ali da sve bude još lakše, nudimo vam i nekoliko ukusnih recepata.

  1. Ljetnje voće sa medom ovsene kaše

Širok izbor voća je savršen za pripremu raznovrsnih i ukusnih grickalica. Bilo da kod kuće imate jagode, borovnice, breskve ili maline, jednostavno ih pomiješajte sa ovsenim pahuljicama, bademima, suvim grožđem i cvjetnim medom. Dodajte grčki jogurt u mješavinu i imaćete potpunu užinu koja će vam dati dovoljno energije.

2. Slatko-kisjela salata od lubenice

Lubenica je odličan i zdrav obrok za ljetne dane, pa je možete jesti na sve načine. Jedna od najjednostavnijih i najosvježavajućih je svakako slatko-kisjela salata od lubenice. Sve što vam treba je jedna velika lubenica koju prepolovite, a zatim na komade.

Zatim izvadite noge i odvojite ih od ljuske. Lubenicu narežite na kockice i prelijte je sokom od jednog limuna. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira na hladnom najmanje sat vremena. Prije serviranja u salatu dodajte nasjeckane listove mente.

3. Paprikaš od povrća

Svježe sezonsko povrće i začini uvijek su dobar izbor za ukusna variva koja se lako svare. Potrebna vam je jedna svježa crvena paprika, 250 g karfiola, 200 g šargarepe, 250 g crnog luka, 250 g krompira, 250 g tikvica, 200 g patlidžana, 2 kašike ljute mljevene paprike, 2 čena bijelog luka, peršun , mažuran, timijan, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:

Operite, očistite i narežite sve povrće na komade bilo koje veličine. Takođe, ogulite i operite krompir i narežite ga na sitne kockice. Crni luk sitno isjeckati i pržiti dok ne porumeni. Dodajte povrće iseckano na kockice i promiješajte. Pospite sjeckanim bijelim lukom, mljevenom paprikom i začinima. Sve sastojke preliti sa jednim litrom vode, poklopiti i kuvati na umjerenoj vatri oko 30 minuta. Poslužite kuvani gulaš i pospite sjeckanim peršunom..

4. Salata od tikvica, fete i nane

Za vruće ljetne dane uvijek možete samo pripremiti ukusnu salatu za ručak. Ako tražite kombinaciju savršenih ukusa, napravite salatu od tikvica, fete i mente. Za pripremu potrebne su vam mlade tikvice, šaka listova mente, zeleni dio mladog luka, maslinovo ulje, limunov sok, so i 150 g fete.

Tikvice operite i osušite papirnim ubrusima i nožem za čišćenje povrća narežite na tanke kriške. Listove mente operite, protresite i sitno nasjeckajte. Zeleni dio mlade lukovice očistite, operite i narežite na kolutiće. Od ulja, limunovog soka i soli napravite preliv za salatu, prelijte tikvice i dobro promiješajte. Zatim samo pospite mentom, mladim lukom i izmrvljenom fetom.

Kako temperatura raste, bitno je da napunite svoje tijelo hranom koja vas hladi, hidrira i daje energiju. Slijedite naše savjete i recepte – sigurni smo da ćete uživati ​​u ukusnoj i hranjivoj hrani koja vas osvježava i okrepljuje.