Kampovanje

Sve više ljudi bira kampovanje pod šatorom, u kamp kućici ili u kući na motoru. Na ovakvim avanturama sve su češći saputnici i naši četvoronožni prijatelji, što zahtijeva dodatnu pripremu prije polaska.

Čak i prije nego što krenete na kampovanje sa svojim četvoronožnim prijateljem, imajte na umu da će vam za ulazak u kamp biti potreban važeći pasoš psa sa registrovanom vakcinacijom protiv bjesnila. Neki kampovi zahtijevaju i doplatu za smeštaj.

Najpogodnije lokacije za kampovanje

Kada odlučite da idete na kampovanje sa svojim psom, prvi korak je odabir odgovarajuće lokacije ili kampa. Prvo što ovdje treba da uradite je da provjerite da li je izabrani kamp pogodan za pse, što obično možete provjeriti na web stranici kampa.

U Crnoj Gori postoji nekoliko kampova koji su prijateljski nastrojeni prema kućnim ljubimcima. Evo nekoliko preporučenih kampova gdje su psi dobrodošli:

1. Kamp Ivan Do (Durmitor Nacionalni Park)
Kamp Ivan Do nalazi se u blizini Žabljaka i pruža savršen pristup Durmitoru. Kamp je okružen prirodom, što ga čini idealnim za ljubitelje pasa koji žele da istražuju planine i jezera.

2. Kamp Rabrenović (Biogradska Gora Nacionalni Park)
Ovaj kamp se nalazi u blizini Kolašina i nudi predivan pogled na planine i šume Biogradske Gore. Psi su dobrodošli, a postoji mnogo staza za šetnje i istraživanje.

3. Kamp Agape (Lovćen Nacionalni Park)
Kamp Agape se nalazi u blizini Cetinja i pruža  poglede na planine Lovćena. Kamp je poznat po svojoj ljubaznosti prema kućnim ljubimcima i ima dovoljno prostora za šetnje i aktivnosti sa psima.

4. Kamp Mljetičak (Skadarsko Jezero Nacionalni Park)
Ovaj kamp se nalazi u blizini Skadarskog jezera i pruža pristup vodi i prirodnim stazama. Psi su dobrodošli, a kamp nudi sve potrebne sadržaje za ugodan boravak.

5. Kamp Safari (Velika Plaža, Ulcinj)
Kamp Safari se nalazi u blizini Velike Plaže u Ulcinju i idealan je za one koji žele da kombinuju kampovanje sa plažnim aktivnostima. Psi su dozvoljeni, a kamp ima odlične pogodnosti za kućne ljubimce.

6. Kamp Poljana (Herceg Novi)
Ovaj kamp se nalazi blizu Herceg Novog i nudi predivan pogled na Bokokotorski zaliv. Psi su dozvoljeni, a kamp ima dovoljno prostora za šetnje i istraživanje obale.

7. Kamp Full Monte (Blizu Herceg Novog)
Kamp Full Monte je ekološki kamp smešten u prirodi, blizu Herceg Novog. Kamp je poznat po svojoj prijateljskoj atmosferi prema kućnim ljubimcima i ima mnogo prostora za aktivnosti na otvorenom.

Prilikom traženja odgovarajućeg kampa posebno obratite pažnju da li odabrani kamp nudi dovoljno hlada i svu potrebnu infrastrukturu za pse koja će vam olakšati odmor. Kampovi pogodni za pse obično imaju određenu plažu za pse, tuševe za pse, vreće i kante za pseće izmete i prostor za šetnju.

Oprema za kampovanje

Kada idete na kampovanje, potrebna vam je velika oprema – pored šatora i svih dodataka za šator, biće vam potrebni i šporet, posuđe, torba za hlađenjeprostirkejastucinameštaj za kampovanjevreća za spavanje i drugo. Ako i vaš četvoronožni prijatelj sa vama dijeli kutak prirode, morate se pobrinuti i za njegovu udobnost. Da bi cjelokupan doživljaj kampovanja bio pozitivan i za psa, pored činija za hranu i vodu biće vam potrebna i neka oprema koja će mu pružiti bezbrižno uživanje. Ako je pas navikao na kućni boks, svakako ga ponesite sa sobom, jer će tako vaš četvoronožni prijatelj tačno znati gde mu je mjesto. Ako kod kuće koristite dušek ili ćebe, ne zaboravite da ga ponesete sa sobom. Naravno, ne možete očekivati da se vaš četvoronožni prijatelj stalno samo odmara. Zato razmislite o svim njegovim aktivnostima i ponesite sa sobom:

  • omiljene igračke,
  • prsluk za spasavanje ako idete na more a pas nije baš dobar plivač,
  • dugačak povodac koji služi za kontrolu psa i na suvom i u vodi,
  • kese za izmet,
  • kragna ili biber, pseća četka.

Nekoliko savjeta za bezbrižnije kampovanje sa svojim četvoronožnim prijateljem

Kako biste imali što bolji i bezbrižniji odmor, slijedite sljedeće savjete ili preporuke:

  1. Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora. Radi bezbjednosti svih koji kampuju u kampu, držite svog psa pod kontrolom ili uvijek na povodcu. To će ga spriječiti da trči po kampu i uznemirava ostale posjetioce kampa. Za ovo je najbolje koristiti povodac, koji se može pričvrstiti za drvo ili pomoću posebnog sidra za zemlju, koji ipak omogućava dovoljno proto pokreta.
  2. Koristite pseći toalet za pseći izmet. Imajte na umu da i drugi posjetioci žele bezbrižan odmor, pa izbegavajte da dozvolite svom psećem prijatelju da se olakša kod prvog drveta u kampu. Umjesto toga, napustite kamp i (ako je dostupno) idite na određeno područje. Podrazumijeva se da i u ovom slučaju čistite sav izmet iza sebe.
  3. Spriječite pregrijavanje. Izbjegavajte preteranu aktivnost psa tokom najtoplijeg dijela dana, jer se mogu pregrijejati na suncu. Imajte na umu da se psi tamne boje ili psi sa šarenom dlakom zagrijevaju brže od drugih. U tu svrhu preporučuje se i rashladna jakna, koja je namijenjena za hlađenje, ili hladan peškir kojim ćete pokriti psa.
  4. Obezbijedite adekvatnu hidrataciju. Pas uvijek treba da ima hladnu vodu, pa je redovno menjajte, jer se tijelo može brzo zagrejati na visokim temperaturama. Imajte na umu da je odraslim psima potrebno 30 mililitara vode po kilogramu tjelesne težine svakog dana, a mnogo više na otvorenom i po vrućem vremenu. Ako idete u šetnju, uvijek imajte vodu sa sobom.
  5. Posebnu pažnju obratite na jastučiće na šapama. Jastučići su osjetljivi na visoke temperature asfalta, oštre stijene, razbijeno staklo, hladne i mokre podove, pa ih zaštitite u skladu sa tim. U tu svrhu možete od veterinara kupiti zaštitni proizvod za šape ili se odlučiti za specijalne cipele za pse.

Naravno, uzimajući u obzir sva pravila i preporuke, ne zaboravite da se opuštite. Pas nije mašina, a što ste opušteniji, vaš četvoronožni prijatelj će se brže naviknuti na novo okruženje kampa. Sigurni smo da ćete svi zajedno uživati!