Plivanje

Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u osvježavajućim vodenim aktivnostima, a ronjenje i vožnja SUP-a su definitivno među najpopularnijim. Ovi sportovi nude jedinstvene mogućnosti za uživanje u prirodnim ljepotama podvodnog svijeta i spokoju vode. Ronjenje omogućava bliske susrete sa morskim životom i skrivenim čarima podvodnih pejzaža, dok SUP nudi zabavan način da se održite u formi i opustite se. Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, ovaj vodič će vam pomoći da se pripremite da izvučete maksimum iz svog ronjenja i ronjenja. Spremite se za uzbudljive avanture i otkrijte kako vam ova dva sporta mogu donijeti nova iskustva i osvježenje u toplim ljetnjim danima.

Ronjenje – zabavna aktivnost za sve uzraste

Ima li boljeg osjećaja nego staviti masku i disaljku na glavu i peraje na noge? Ova aktivnost, koju vole i djeca i odrasli, ne samo da je izuzetno zabavna, već i blagotvorno utiče na naše fizičko i psihičko zdravlje. Ronjenje je odličan način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Stalno plivanje i kretanje u vodi stimulišu rad srca i pluća, povećavajući njihov kapacitet i efikasnost. Zbog otpora vode, tijelo mora više da radi da bi se pomjerilo, što ubrzava rad srca i jača srčani mišić. Kontrolisano disanje kroz disaljku takođe poboljšava funkciju pluća. Kod ronjenja su uključene skoro sve mišićne grupe, a posebno mišići nogu, ruku, leđa i trupa. Plivanje perajama zahteva upotrebu nogu i kukova, dok su ruke i ramena odgovorni za održavanje ravnoteže i uzgona. Redovna aktivnost u vodi povećava snagu i tonus mišića. Naravno, kretanje u vodi poboljšava i fleksibilnost tijela, a dugotrajno ronjenje povećava izdržljivost. Voda pruža otpor koji zahtijeva veći opseg pokreta u zglobovima, čime se povećava fleksibilnost.

Ronjenje je energetski intenzivna aktivnost koja može pomoći u kontroli i gubitku težine. Tijelo sagorijeva više kalorija zbog hladne vode i stalnog kretanja, što može doprijeneti gubitku težine i održavanju zdrave telesne težine. Ali nije sve u fizičkim prednostima.

Ronjenje u mirnom i tihom podvodnom okruženju ima smirujući i opuštajući efekat i pomaže u smanjenju nivoa kortizola (hormona stresa) i podstiče osjećaj smirenosti. Posmatranje podvodnog života i uživanje u prirodnim ljepotama morskih ekosistema može povećati osjećaj zadovoljstva i sreće. Fokusiranje na tehniku disanja, kontrolu tijela i prelijepo okruženje pomažu u podizanju svijesti o prisustvu trenutka i poboljšanju jasnoće uma.

Oprema za ronjenje

Za ronjenje je potrebna posebna oprema koja obezbjeđuje sigurnost, udobnost i efikasnost pod vodom, a njen izbor uglavnom zavisi od ozbiljnosti sa kojom se bavite ovim sportom. Sve što vam je potrebno možete pronaći u ronilačkim setovima, ali, naravno, možete kupiti i opremu pojedinačno.

  1. Maska za ronjenje

Osnovni dio opreme je maska koja omogućava dobru vidljivost pod vodom. Podesite masku kako bi dobro pristajala vašem licu bez curenja vode. Prije stavljanja maske, unutrašnjost sočiva premažite sredstvom protiv magle da biste što duže uživali u podvodnom svijetu.

  1. Disaljka

Disaljka vam,kao što ime govori, omogućava vam da dišete na površini vode bez potrebe da podižete glavu. Pričvrstite disalicu na traku za masku i koristite je za disanje dok ste na površini vode.

  1. Peraja

Za veću efikasnost kretanja pod vodom, peraje su obavezan dio vaše opreme. Odaberite peraje koje odgovaraju vašoj veličini nogu i stilu ronjenja. Obucite ih prije ulaska u vodu i pomerajte se dugim, kontrolisanim potezima.

SUP za ljubitelje veslanja

Stand-up paddleboarding (SUP) je odličan vodeni sport koji je poslednjih godina sve popularniji. SUP kombinuje elemente surfanja i veslanja, pri čemu veslači stoje na širokoj i stabilnoj dasci i koriste veslo da se kreću kroz vodu. To je raznovrsna aktivnost koja se može praktikovati na različitim vodenim površinama, uključujući mora, jezera, reke i mirne uvale.

Veslanje na SUP-u jača mišiće cijelog tijela, poboljšava ravnotežu, kardiovaskularnu kondiciju i fleksibilnost. Mišići trupa, ruku, ramena i nogu su posebno angažovani, što omogućava odličan trening. SUP takođe ima mnoge mentalne prednosti. Provođenje vremena na vodi pruža osjećaj mira i opuštenosti, smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje, dok veslanje u prirodi može povećati osjećaj povezanosti sa okolinom.

  1. SUP daska i kako je izabrati

Daska je glavni dio opreme koji vam omogućava da stojite i krećete se na vodi. Izaberite dasku prema svojoj težini, visini i iskustvu.

Svestrane daske su najbolje za početnike i rekreativne veslače. Svestrani su i pogodni za različite vodene površine, uključujući jezera, rijeke i male talase. Turing daske su dizajnirane za duže veslanje i glatko kretanje. Duže su i imaju šiljast nos za veću efikasnost i brzinu, dok su daske za surf kraće i okretnije, idealne za veslanje talasima.

Takmičarske table su uže i duže, dizajnirane za brzinu i takmičenje i pogodne za naprednije veslače.

Razlikujemo tvrde i daske na naduvavanje. Ploče se prave od materijala kao što su epoksid, plastika ili ugljenična vlakna. Oni su izdržljivi, brzi i daju bolje rezultate, ali ih je teže transportovati i čuvati. Daske na naduvavanje su među najpopularnijim vrstama i napravljene su od čvrstog PVC materijala. Lako se skladište i transportuju i otporne su na udarce.

Osim same daske, za surfovanje je potrebna i dodatna oprema za sigurnost i uživanje na vodi. Evo liste osnovne opreme koja vam je potrebna za SUP.

  1. Veslo

Jednostavno rečeno, veslo vam omogućava da se krećete kroz vodu. Izaberite veslo koje je oko 15-20 cm duže od vaše visine. Držite veslo jednom rukom na T-ručici, a drugom rukom na ručki bliže veslu. Koristite duge, kontrolisane poteze za veslanje.

  1. Sigurnosno uže

SUP je vodeni sport, tako da ne čudi što uključuje padanje i klizanje sa daske. Sigurnosna linija sprečava daska daska odlebdi od vas kada padnete. Pričvrstite povodac na gležanj ili koleno i na dasku. Uvijek ga držite sa sobom na vodi tako da daska uvijek ostane sa vama.

  1. Šešir i sunčane naočare

Nosite šešir sa vizirom i sunčane naočare sa UV zaštitom da biste se zaštitili od sunca i odsjaja sa površine vode. Da ne biste izgubili naočare, koristite gajtan za naočare.

  1. Odgovarajuća odjeća

Nećete uživati ni u jednom sportu ako vam je neprijatno. Dobar izbor odjeće obezbjeđuje udobnost, ali i zaštitu od vremenskih uticaja. U toplim uslovima nosite laganu i prozračnu odjeću ili kupaće kostime. U hladnijim uslovima koristite mokro ili suvo odijelo da biste se zaštitili od hladnoće.

Pored izuzetne fizičke aktivnosti, osvježavajući sportovi na vodi kao što su ronjenje i vožnja SUP-a takođe nude duboku vezu sa prirodom i vodenim okruženjem. Ronjenje pruža intiman uvid u podvodni svijet koji krije mnoga čuda i jača zdravlje tijela i duha, dok SUP spaja zadovoljstvo veslanja sa mirnim trenucima na vodi. Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, ovi sportovi su prilika da istražite, naučite i uživate u ljetnjim danima. Spremite se, opremite se i uživajte u svim radostima koje ovi sportovi mogu da ponude.