Sadržaj

Planinarenje

Kako započeti svoje prve planinarske ture. Lijepo vrijeme mami planinare početnike da naprave svoje prve planinarske korake. Prije nego se uputite u svoje prve planinarske avanture, važno je nabaviti planinarsku opremu kako bi izleti bili sigurni, a vi smanjili bilo kakav rizik od potencijalnih nesreća. No, nije samo planinarska oprema ta koja garantuje siguran izlet s kojeg ćete se vratiti “samo” s predivnim uspomenama i još ljepšim fotografijama.

Prije vašeg prvog, a kasnije i prije svakog planinarskog izleta, potrebno je provjeriti pojedine informacije, istražiti destinaciju i pripremiti se najbolji mogući način. Evo kako sigurno napraviti svoje prve planinarske korake.

Birajte lagane i “pitome” staze

Kao i kod bilo koje druge fizičke aktivnosti, važno je krenuti od samog početka. I dok za razliku od, npr. trčanja ili odlaska u teretanu, gdje jedino riskirate dobru upalu mišića. Planinarenje ipak ima više prostora “da nešto krene po zlu”. Kako biste taj prostor sveli na minimum, važno je za prve planinarske izlete birati jednostavne, kratke, lagane i “pitome” staze. To znači da birate lokalne planine i popularne staze, jer to znači da ćete na njima uvijek naći druge planinare. Da su staze održavane i da nisu tehnički i uslovno zahtjevne. Kako bi na stazama uživali, važno je steći potrebno iskustvo i fizičku spremnost.

Odaberite da započnete ravnu stazu do najviše 300 metara nadmorske visine. Dužina ne bi trebalo da bude veća od nekoliko kilometara. Idealan izbor su takozvane poučne staze, koje su prilagođene planinarima početnicima i porodicama.

Ne želite da ostavite svoju „dušu” na stazi na prvom putovanju, ali želite da uživate. Istovremeno, na ovim lakšim stazama, na samom početku, više pažnje možete obratiti na markacije, teren, GPKS stazu na svom mobilnom telefonu ili satu, ali i na opremi. Prve planinarske cipele i ranac nećete isprobati na teškoj stazi, već na kraćem i lakšem izletu.

Provjerite tehničke karakteristike odabrane staze

Kada se odlučite za određenu rutu/destinaciju, istražite sve potrebne informacije. Najvažniji podaci su: kilometraža, nadmorska visina, trajanje staze i vrsta terena (npr. prijatna šumska staza ili krš…). Bilo bi sjajno kada biste mogli da preuzmete GPKS stazu na svoj pametni uređaj, tako da možete biti sigurni da ste na pravom putu na terenu. Brojne aplikacije, sajtovi i blogovi nude detaljne opise staza, a komentari drugih korisnika često ukazuju na određene specifičnosti staze. Takođe možete sami da nacrtate numeru i prenesete je na svoj pametni uređaj.

Pogledajte sve dostupne informacije o stazi

Pored tehničkih karakteristika same staze, važno je saznati i druge informacije koje će vam olakšati svaki izlet. Saznajte gdje možete da parkirate automobil ili kako da dođete do početka staze javnim prevozom. Uvijek je dobro znati gdje tačno staza zvanično počinje i u kakvom su stanju markacije (da li je dobro obilježena ili na nekim mjestima treba biti oprezan). Dobro je znati da li na stazi ima izvora vode. U početku to neće biti toliko važno jer će vam putovanja biti kraća, a imaćete vodu sa sobom, ali kasnije kada putovanja budu duže trajala, ovo je jedan od ključnih podataka. Provjerite da li na stazi postoji planinarski objekat i da li nudi ketering. U početku, često ukusno osvježenje u planinarskom domu može biti dobra motivacija. Ovo je takođe važno da znate da li vam je potrebno sklonište od lošeg vremena. Kasnije, kada krenete na višednevna putovanja, ova informacija služi i za organizovanje sna.

Provjerite vremensku prognozu nekoliko dana prije, ali i neposredno prije puta

Obavezno pratite vremensku prognozu za odabranu destinaciju nekoliko dana prije, veče pre, ali i jutro prije putovanja. Vrijeme na planinama se brzo menja i ključno je znati šta nas potencijalno može čekati na terenu. Ako se predviđa jaka oluja, izaberite drugu rutu ili otkažite putovanje. Planine neće pobjeći.

Provjerite svoju opremu u rancu

Prije svakog putovanja uvjerite se da imate svu neophodnu opremu u rancu za svaki slučaj. Često se dešava da dio opreme izvadimo i zaboravimo da je vratimo. Nikada ne idite na put bez kompleta prve pomoći, kabanice, rezervnog kompleta odjeće, vjetrovke, tople jakne, kompasa, glave ili čeonog sviijetla, pokrivala za glavu, švajcarskog noža i štapova za planinarenje.

Učlanite se u planinarsko društvo

Prilikom prijavljivanja naglasite da ste početnik, a članovi će vam u početku pomoći pri odabiru individualnih izleta. A na samom terenu, vodiči će obratiti pažnju na vaše prve pješačke korake, i svoje znanje prenijeti na vas.